WTW/ventilatie

Balansventilatie met WTW (WarmteTerugWinning)

De meeste woningen zijn tegenwoordig uitstekend geïsoleerd. Bij een dergelijk goed geïsoleerde woning hoort een energiezuinig ventilatiesysteem om het binnenklimaat gezond te houden. Balansventilatie met WTW-unit is een dergelijk systeem. Het is belangrijk om regelmatig onderhoud te laten plegen aan balansventilatie. Als er geen/weinig onderhoud aan dit type ventilatie wordt gepleegd, dan kan het binnenklimaat achteruit gaan.

Hoe werkt een WTW-unit?

Met behulp van een toe- en afvoerventilator voert de WTW-unit verse buitenlucht naar binnen en ‘vervuilde’ binnenlucht af naar buiten. Beide luchtstromen worden door een warmtewisselaar gevoerd. Hierin wordt zo’n 95% van de warmte van de afvoerlucht overgedragen aan de verse buitenlucht die naar binnen wordt geblazen. Dit waarborgt een inblaastemperatuur die bijna gelijk is aan de kamertemperatuur.

Mechanische ventilatie

Tegenwoordig wordt er in nieuwbouw woningen bijna alleen nog maar gebruik gemaakt van balansventilatie met WTW-unit. Voordat dit systeem werd geïntroduceerd werd er mechanische ventilatie in de woningen geïnstalleerd. Dit type ventilatie heeft een centraal afzuigsysteem door het hele huis, dat lucht uit de woning afvoert. Een ventilator zuigt via luchtkanalen en ventilatieroosters lucht weg uit de keuken, badkamer en het toilet. In die ruimtes zitten afzuigventielen in het plafond of in de muur. Een regelknop met twee of drie standen regelt de hoeveelheid lucht die het mechanische ventilatiesysteem afzuigt. Verse lucht wordt, door onderdruk in de woning, aangezogen via roosters bij de kozijnen.

Besparen met gelijkstroom en balansventilatie

Heeft u een verouderd mechanisch ventilatiesysteem in huis, dan kunt u flink besparen. Verouderde ventilatiesystemen werken op wisselstroom, wat betekent dat er onnodig veel energie wordt verbruikt. Mechanische ventilatie op basis van gelijkstroom brengt een besparing van ongeveer 80% met zich mee, in vergelijking met systemen op basis van wisselstroom. Een dergelijk nieuw systeem verdient u op korte termijn terug.

Meer weten?

Wilt u meer informatie ontvangen over ventilatie of een offerte op maat?

Cookies

Op deze site gebruiken wij cookies.

Vanwege de hoeveelheid offerte aanvragen en opdrachten dient u rekening te houden met lange wachttijden.

Daarnaast kunnen wij tijdelijk geen nieuwe klanten aannemen m.b.t. onderhoud gasapparatuur.

Met excuses voor het ongemak.