Warmtepomp

Warmtepomp voor verwarming en warm water

Een warmtepomp verwarmt het huis en maakt gebruik van warmte uit de lucht of bodem. In de zomer maakt een warmtepomp het uw huis koel. Daarnaast zorgt een warmtepomp voor warm tapwater. Bij het toepassen van een warmtepomp is het aan te raden om lage temperatuurverwarming te laten installeren, zoals vloer- of wandverwarming. Des te hoger de temperatuur namelijk, des te meer energie het kost om het op die temperatuur te krijgen. Daarnaast is goede isolatie bij het toepassen van een warmtepomp essentieel, omdat dan het systeem minder hard hoeft te werken om het huis te verwarmen.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp is in feite een omgekeerde koelkast. In een koelkast wordt warmte onttrokken aan de binnenkant van de koelkast, waardoor de temperatuur daalt. Het apparaat geeft de warmte af aan de lucht buiten het apparaat. Dat is ook te voelen aan de achterkant van een koelkast. Een warmtepomp doet in huis ongeveer hetzelfde, alleen onttrekt het systeem dan warmte aan de bodem(water) of buitenlucht.

Een warmtepomp kan de warmte of koude uit verschillende bronnen halen:

  • Lucht warmtepomp: er wordt warmte ontrokken aan de buitenlucht. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van een ruimte of het water voor de verwarming.
  • Bodem warmtepomp: de bovenste laag van de aarde wordt verwarmd door de zon. Door middel van leidingen onder de grond wordt deze warmte uit de bodem opgenomen en gebruikt voor het verwarmen van de woning.
  • Grond warmtepomp: het grondwater wordt omhoog gepompt. De warmte wordt uit het water gehaald en het afgekoelde water wordt terug de grond ingepompt.

Voor bestaande bouw is eigenlijk alleen een lucht-water warmtepomp geschikt, tenzij u een grondige renovatie in de planning hebt. De bodemgekoppelde warmtepomp is interessant voor nieuwbouw en utiliteitsbouw.

Een warmtepomp haalt de benodigde warmte voor een woning gratis uit de bodem, lucht of het grondwater. Om de pompen te laten draaien is elektriciteit nodig en het is dus verstandig om naast een warmtepomp, zonnepanelen op het dak te laten leggen.

Koelen met een warmtepomp

De warmtepomp verwarmt, als het buiten koud is, en kan in de zomer ook koelen. Het principe van de warmtepomp waarbij warmte aan de omgeving wordt onttrokken wordt hierbij omgekeerd. Zo heeft u optimaal wooncomfort en is een extra investering in airconditioning niet nodig.

Meer weten?

Meer weten over de mogelijkheden met een warmtepomp of een offerte op maat?

Cookies

Op deze site gebruiken wij cookies.

Vanwege de hoeveelheid offerte aanvragen en opdrachten dient u rekening te houden met lange wachttijden.

Daarnaast kunnen wij tijdelijk geen nieuwe klanten aannemen m.b.t. onderhoud gasapparatuur.

Met excuses voor het ongemak.